Gaziantep okçuluk kursu olarak birçok okçuda gözlemlediğimiz 5 genel okçuluk hatası var. Okçulukta bir yerde yapılan bir hata okçunun tüm atışını etkiler.Bu sebepten her bir nokta hatasız olmak zorundadır.Eğer okçuluk tekniğinde bir sorun varsa en iyi okçuluk malzemeleri dahi bu hatayı kapatmaya yetmez.Önce doğru okçuluk tekniği sonra doğru okçuluk malzemesine sahip olmalıdır her bir okçu.
Eğer bir okçuluk kursuna gittiyseniz, muhtemelen birinin “Oklarım neden ortadan vurmuyor?” diye sorduğunu duymuşsunuzdur. Okçulukta her atış bir öğrenme fırsatı olmasına rağmen, sabırsızlık öğrenmenin önündeki en büyük engeldir.
Büyük bir sabır gösterip hedefi ortadan vurmak isteyen okçularda genel olarak 5 okçuluk hatası olduğunu gözlemledik ve bunları düzeltmenin yollarını sizlerle paylaşacağız.
OKÇULUKTA TUTARSIZ DURUŞ
Bu fotoğraf, okçulukta doğru açık duruş için mükemmel bir örnek. Duruşunuzun en önemli özelliklerinden biri tutarlılıktır.
Okçuluğun temeli duruştur. Duruşta sorun varsa bundan sonraki tüm sistematik atışta sorun vardır.
Ayaklarınız atıştan atışa hafifçe pozisyon değiştiriyor mu? Duruşunuz, ok atışınızın temelini oluşturur. Bu sebepten durduğunuz yer her zaman sabit, sağlam ve tutarlı olmalı. Her atıştan sonra duruş yeri değişen bir sporcunun atışlarında da değişme meydana gelir.
Tutarlı bir duruş için okçuluk müsabakasında ya da antrenmanda her zaman yere bir bant yapıştırmak en iyisidir. Örneğin açık bir duruş kullanıyorsanız, bandı yerleştirin, böylece ayak hizanız ve ayak pozisyonunuz her atış için aynı olacaktır. Unutmayın, duruşunuz sadece ayak pozisyonunu değil, dengenizi ve ağırlık merkezinizi de etkiler. Duruş temelinizi sağlamlaştırarak, çok iyi atış tekniğini yakalamış olursunuz.
DİRSEK DÖNME
Okçuluk antrenörü ve yazar Jim MacQuarrie, bu çizimi Hawkeye ile Olimpiyat madalyası Brady Ellison arasında bir kıyaslamada uygun dirsek rotasyonu göstermek için kullandı.
Doğru dirsek rotasyonu okçuluğun en basit fakat en önemli becerilerinden biridir. Bu, yayı çekip oku serbest bırakırken, yay kolunuzun dirseğini yukarı ve aşağı doğru döndürmek demektir. Yay kolunuzun dirseği düz dönmezse, morarmış bir iç dirsek ve hedefin bir tarafına bakan oklar da dahil olmak üzere bir çok sorun ortaya çıkabilir. Sorunları önlemek için, yayınızı kaldırmadan veya çekmeden önce dirseğinizi düz çevirin.
Kol dirseğini baştan itibaren doğru bir şekilde ayarlayarak ve atış sırasındaki konumunu koruyarak, üst bedeniniz düzgün bir şekilde hizalanacak, ve bu da hedefte daha mükemmel bir atış ve daha iyi ok grupları ile sonuçlanacaktır.
KANCA TUTUŞU (KİRİŞ ÜZERİNDEKİ PARMAK POZİSYONU)
Olimpiyat sporcusu Jake Kaminski uygun parmak tutuşunu (kanca tutuşunu) gösterir.
Parmaklarınızı kiriş üzerine yerleştirdiğinizde, gerçekten nereye koyduğunuza bakar mısınız? Yoksa sadece kirişi kavrayıp yayı çekmeye mi başlıyorsunuz? Parmaklarınızı ipin üzerine yerleştirmek için acele etmek en yaygın okçuluk hatalarından biridir. Parmak yerleştirmenize dikkat etmek, okçular için büyük avantaj sağlayabilir.
Kirişe parmakları geçirip çok sıkı kavramak veya parmakları yanlış yere koymak birçok soruna neden olabilir. Yanlış parmak tutuşu; okların hedeften farklı yere gitmesinden, su toplamış parmak sorununa kadar bir çok ciddi soruna yol açar.
Bu nedenle, parmaklarınızı her bir atış için okçuluk kursunda aynen öğretildiği gibi ipin üzerine yerleştirdiğinizden ve parmaklığa göre konumunun tutarlı olduğundan emin olun. Düzgün ve tutarlı şekilde kanca yapmak daha sıkı ok grupları oluşturur!
DAYANAK NOKTASI (REFERANS NOKTASI)
Bu fotoğrafta, Kore Olimpiyat şampiyonu Ki Bo Bae, orta ve ileri okçular tarafından kullanılan sağlam bir çene altı bağlantı noktasını gösteriyor. Parmaklık demirinin çenenin altına yerleştiriyor. Birçok yeni okçu, parmaklık demirini ağızlarının köşesine çekerek yanlış bir atışa sebep olmaktadır.
Yeni başlayan okçular için, tutarlı bir şekilde demirlemek zor olabilir. Referans noktası yüzümüzdeki bir noktadır - genellikle ağzınızın köşesi veya çenenizin hemen altında - her zaman parmaklık demirinin değdiği yerdir.
Tutarlı bir bağlantı noktasının önemini anlamak için, bir çapanın bir tekne için ne yaptığını göz önünde bulundurun: Teknenin hareket etmesini önler. Benzer şekilde, bir bağlantı noktası okçuların atışlarını her çekişlerinde ellerine farklı noktalara koymalarını önler, bu da oklarınızı hep aynı noktaya gitmesine sebep olur.
Parmaklık referans noktanızı okçuluk kursundaki antrenörünüzün rehberliği ile belirleyebilirsiniz. En önemli kısım, parmaklık demirini her bir okta aynı bağlantı noktasına kadar çekmek. Sürekli değişen bir çene altı bağlantı noktanızın olduğunu düşünüyorsanız bunu okçuluk antrenörünüzle paylaşmaktan çekinmeyin.
GÜÇLÜ ÇEKİM
Lee Ford, sürekli olarak güçlü bir yay çekişine odaklanan bir okçudur, bu alanda harika bir örnektir.
Birçok okçunun yaptığı genel hata, atışı güçlü bir şekilde bitirememek. Çok erken hedef almak, çoğu zaman zayıf atışlara neden olur. Başka bir hatada, doğru kas hareketlerine odaklanmayı unutmak.
Nişan almaya hazır olduğunuzda, okçuluk antrenörünüzün size öğrettiği kas hareketlerine odaklanın. Sırt kaslarınızı iyice kullanın. Kirişi çekerken yayı tutan elinizle basış yaparak kirişi çekin. Nişan alma önemlidir, ancak güçlü bir bırakış ve takip için kaslarınızı kullanmak da aynı derecede önemlidir. Doğru zamanda doğru tekniğe odaklanarak, çekimleriniz daha güçlü olacak ve gruplarınız daha sıkı ve daha tutarlı olacaktır.
Tekniğinizde çok iyi noktada olduğuna ikna oldunuz, ancak zihinsel olarakta emin olmanızda aynı derecede şarttır. Her okçu gitmiş olduğu okçuluk kursunda verimli zaman geçirdiğinden emin olmalı. Disiplinden asla kopmamalıdır.
Mehmet Turgut KARACAN
Uzman ANTRENÖR
0507 384 8287
İnstagram : @gaziantepokculuk