Gaziantep Okçuluk Kursu olarak bu yazımızda okların ne kadar önemli olduğunu antalatacağız. Okçuluk malzemelerinden biri olan oklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gerektiğiniz düşünüyorsanız, işte fırsatınız.
Ok kendi içinde 5 parçadan oluşur. Ok şaftı, ok ucu, ok tüyü, pin ve ok arkalığı parçalarından oluşur.
Ok, okçuluk malzemelerinin en önemli parçası ve ardından yay. Ne kadar iyi atış yaparsanız yapın iyi oklarınız yoksa amacınıza asla ulaşamayacaksınız.
Peki, okçulukta okları bu kadar önemli kılan, bu kadar iyi yapan şey nedir?
OK ŞAFTI-OK GÖVDESİ
Okun kalitesini etkileyen birçok faktör var ancak bunların başında okun gövdesi, diğer adıyla şaftın kalitesi en önemli etkendir. Kiriş oka büyük bir kuvvetle vurduktan sonra ok yaydan çıkarken istikrarlı bir bükülme yaparak çıkış yapmalı. Düşünsenize her okun yaydan çıkarken istikrarsız bir çıkış yapıp, havada süzülürken istikrarsız bir şekilde gidişini! İmkânı yok hedefine ulaşmaz. Ulaşırsada tesadüfen!
Ok şaftını etkileyen yapıldığı malzemedir. Modern okçulukta oklar genellikle ahşap, alüminyum veya karbondan yapılır. En çok tercih edilense karbondan yapılmış ok gövdeleridir. Karbon oklar hem çok dayanıklı hemde yüksek performans vermektedir. Her okçu ihtiyacına göre doğru ok şaftını seçmelidir.Unutulmamalıdır ki; her ok şaftının üzerinde bir numara bulunur.Bu numaralar ok şaftının sertlik ve yumuşaklık değerini gösterir. Örneğin; 400, 500, 520, ….1300 gibi.
Ok şaftında numaralar büyüdükçe “şaft yumuşar ve boyu kısalır.”
Ok şaftında numaralar küçüldükçe “şaft sertleşir ve boyu uzar.”
OK UCU
Okun bir diğer önemli parçalı ok ucudur. Ok uçlarının farklı ağırlıkları vardır.120 grain, 110 grain ….70 grain gibi.
Ok şaftına takılan ok ucu ağır ise ok kendini yumuşak hisseder, ok şaftına takılan ok ucu hafifse ok kendini sert hisseder. Bu sebepten her sporcu kendine özeldir. Hangi okçunun kaç grain ok kullanacağı teknik bir durum olup uzman bir antrenör eşliğinde kullanacağı değere karar verilmelidir.
OK TÜYÜ
Oklara takılan tüylerin amacı okun havada daha dengeli ve daha az sapmayla hedefe gitmesini sağlamaktır. Tüylerin kendi içinde boyları vardır.
Açık alanda “kısa ve küçük tüy” kullanılması önerilir. Sebebiyse rüzgardan daha az etkilenmesidir
Kapalı alanda “uzun ve büyük tüy” kullanılması önerilir. Sebebiyse rüzgârsız ortam olduğu için okun hedefe giderken minumum sapmayla gitmesidir.
OK PİNİ (DİĞER ADI PİN NOCK)
Ok pini şaftın arkasına takılır ve daha sonra ok arkalığının takılması sağlanır.Kısaca ok pini, şaft ve arkalık arasında bütünleştirici bir görevi üstlenir. Her şafta uygun ok pini alınmalıdır.
OK ARKALIĞI (DİĞER ADI NOCK)
Ok arkalıkları amacına göre kullanılmak üzere G-nock, in-nock , out-nock ve pin-nock olarak kullanılır.
G-NOCK: Makaralı yay kullanan okçuların oklarında kullandığı arkalıktır.
PİN-NOCK: Olimpik yay kullanan okçuların oklarında kullandığı arkalıktır.
OUT NOCK: Pin olmadan direk ok şaftının dışına gelecek takılır.
İN NOCK: Pin olmadan direk ok şaftının içine girecek şekilde takılır.
Kaliteli oklara sahip olmak ve üst düzey verim almak isterseniz biraz daha fazla para harcamaktan korkmayın ve her türlü sorunlarınız için Gaziantep Okçuluk Kursu’nu her zaman arayabilirsiniz…
Mehmet Turgut KARACAN
Uzman Antrenör
0507 384 8287