Okçuluk kursuna başlamak istiyorsanız öncelikle web site ve sosyal medya hesaplarını inceleyin daha sonrasında ön görüşme yapmaya gidin ve okçuluk kursunun fiziksel alanına, sporcu sayısına ve işleyişine kesinlikle bir göz atın. Kafanızı karıştıran her şeyi açıkça okçuluk kursu yöneticisine sorunuz. Kafanızda asla soru işaretleri olmamalıdır.
Her okçuluk kursu birçok yönden her şeyi bünyesinde bulundurmalıdır. Bir sporcuyu yetiştirecek tüm donanıma sahip olması şarttır. Bu donanımlar ise şunlardır;
1-GENİŞ BİR ALAN
-Kapalı alanda 18 metreden rahat atış yapılabilecek bir alanın olması her zaman en iyisidir. Gaziantep Okçuluk Kursu olarak kapalı alan ölçüleri 20X30=600 metrekare bir alan olması en idealidir diyoruz. Kapalı alanda güvenlik önlemi alınmış olmalı ve okların duvara çarpıp kırılmaması için duvara geniş bir koruma perdesi çekilmelidir. Ayrıca salon ışığı güçlü olmalıdır. Hedef minderlerinin üzerinde özel olarak aydınlatma ayrıca bulunmalıdır.
-Açık alanda 70 metre ok atıldığı düşünülürse güvenlik olarakta toplam 150 metre uzunlukta bir alanın olması her zaman en idealidir.
Diğer bir konuysa sporcu ok atmak için sıra beklememelidir. Sürekli seri olarak ok atışı yapabileceğiniz okçuluk kurslarını seçmek her zaman sporcunun avantajınadır.
2-HER SPORCUYA HİTAP EDEN MALZEME
Okçuluk kurslarında diğer önemli konu Okçuluk ekipmanlarıdır. Sporcuların ekipmanını tanıması, kullanacağı okçuluk malzemesini bilmesi öğretilmelidir. Okçuluk malzeme bakımı kurslarda yer alması gereken diğer önemli konulardan biridir.
Kursa yeni başlayan her sporcuya ücretsiz olarak kullanımına sunulacak ok, yay, sadak, kolluk, parmaklık, stabilizatör verilmelidir. İlk etapta size geniş çaplı okçuluk ekipmanı aldırmak isteyen okçuluk kurslarından mümkünse uzak durun ancak küçük ekipmanlar almanızda bir sakınca yoktur. İlk etapta alacağınız ekipmanlar;
-6 ok
-Sadak
-Kolluk
-Parmaklık
-Stabilizatör
3-ANTRENMANLARINIZI PLANLAYABİLMELİ
Okçuluk sporu uzun soluklu, yoğun emek gerektiren bir spor olması sebebiyle kurslardaki antrenman sıklığı önemlidir. Okçuluk antrenmanlarında sporcuların birçok parametresi değerlendirip göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Başlangıç sporcusu ve profesyonel düzeydeki sporcu antrenman düzeyleri birbirinden farklılık gösterir. Okçuluk antrenmanlarında atış dışında kondisyon, kuvvet ve dayanıklılık antrenmanları yapılmalıdır.
Okçuluk sporu her yaştan her sporcunun yapabileceği bir spor türüdür. Okçuluk sporunda önemli olan antrenmanlara katılım gösterip sabırlı davranabilmektir. Okçuluk sporunun gereklerini yerine getirdikten sonra başarı kendiliğinden gelecektir.
SEVGİYLE HEDEFTE KALIN….
SİBEL TİRYAKİ
UZMAN OKÇULUK ANTRENÖRÜ
PADOK OKÇULUK KULÜBÜ